четвъртък, 10 ноември 2011 г.

567 години от варненската битка отбеляза Парк-музей „Владислав Варненчик”

С поклонение и полагане на венци и цветя пред саркофага на крал Владислав III Ягело в Парк-музей Владислав Варненчик бе отбелязана 567-та годишнина от битката при Варна. „10.11.1444г. е ден на надежди и крах на мечти за скорошно освобождение. В този ден се решава съдбата на много европейски народи, в този ден, на това култово място загиват 10 000 войни от съюзническата европейска християнска армия и техния предводител полско-унгарският крал Владислав III Ягело Варненчик”, каза в своето слово директорът на музея – г-жа Емилия Петкова и призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите.

След поклонението, в сградата на музея бе открита изложбата „Майсторите”, съвместно с Асоциация „Булгарика”- организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата. До края на месец декември, посетителите на музея ще имат възможността да видят събрани на едно място 23 творби на известни български автори, взели участие в 15-те издания на Панаира от 1996 г. , сред които тези на Ивайло Маринов, Марина и Николай Русеви, Тодор Игнатов, Евгений Петров и др.

На откриването, председателят на управителния съвет на Асоциация Булгарика, г-жа Веселина Савова, дари на музея две от творбите, собственост на асоциацията- ризница и подшлемник, изработени от майстор Валентин Колев.
На събитието присъстваха: Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов Заместник кметът на Община Варна, доц. Христо Бозов, Началникът на канцеларията на ВМС Капитан I ранг Дечев, Съветник- консулът на Генералното консулство на Русия в гр. Варна Сергей Симеонов, представители на кметсвото при район Владислав Варненчик, Полски клуб Варна, читалище П.Р.Славейков, ученици от Първо основно училище, училище, Н.Й.Вапцаров, граждани и гости на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар