понеделник, 24 август 2009 г.

Музеят получи скулптура - дарение от Краковския педагогически университет














Делегация от 35 преподаватели и администратори от Педагогическия университет в гр. Краков, Полша, посети Парк-музей „Владислав Варненчик”, за да връчи официално бронзова скулптура на крал Владислав III Ягело.
Творбата е дело на скулптора Густав Хадина, който присъства на връчването заедно с декана на Хуманитарния факултет на университета проф. Казимеж Каролчак.













Авторът на скулптурата г-н Хадина

Идеята за дарението се ражда преди 2 години, когато служителите от университета посещават за първи път музея „Владислав Варненчик”.
В групата е скулпторът г-н Хадина, който вижда произведенията на изкуството в експозицията и решава да създаде творба, с която да обогати колекцията.
Изработката на скулптурата (закупуването на материалите) е финансирана изцяло от универистета, а авторът е работил без възнаграждение.

По време на посещението, проф. Каролчак връчи Официално писмо до директорката на музея г-жа Емилия Петкова:

От името на общността на Педагогическия университет и Комисията за национално образование в гр. Краков имаме удоволствието да предадем на Вашия музей скулптурата на Владислав Варненчик. Надяваме се, че това ще бъде нашият малък принос в обогатяването на интериора на музея и същевременно свидетелство за съхранената памет към нашия сънародник. Пожелаваме успехи в по-нататъшната дейност на музея.

С уважение,
Проф. Казимеж Каролчак
Хабилитиран доктор на Педагогическия университет
гр. Краков











За Парк-музея „Владислав Варненчик” е чест да приеме това дарение от Краковския университет и от проф. Каролчак
, в качеството му на декан на най-големия хуманитарен факултет, където работят над 300 души персонал, преподават над 90 професори и се обучават 5000 студенти.

Приемаме този дарителски жест с голяма признателност към всички от Педагогическия университет в Краков!
15.08.2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар