сряда, 22 май 2013 г.

С нова изложба и „Приказки за рицари” Парк-музей „Владислав Варненчик” се включи в Нощта на музеите
                                             
В изложбата под надслов „С обувката на средновековния воин”, която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени експонати от периода XV – XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.
„С обувката на средновековния воин” е едно метафорично заглавие и смело бих добавила към него „из безвремието на българите, защото с идването на османците на Балканския полуостров, българите се връщат векове назад в своето икономическо, политическо, обществено и културно развитие, а българската държава престава да съществува на световната географска карта” – каза в своето слово на откриването директорът на музея Емилия Петкова.
Уникална желязна обувка, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, кремъчни пищови, ятагани и крепостна пушка са сред най-впечатляващите експонати, намерили място в изложбата. Тя може да бъде видяна до края на месец август.
Приказки за рицари слушаха най-малките посетители в импровизираната ковачница на музея. Колко време се плете една ризница, как се кове меч и колко тежат рицарските доспехи, къде живеят рицарите и кой е най-силният от тях слушаха в захлас не само малките момиченца и момченца, но и техните родители
Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха ризницата и мечът, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка. 
Тази година Парк-музей „Владислав Варненчик” се включи за шести пореден път в Европейската нощ на музеите заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.
Няма коментари:

Публикуване на коментар