събота, 28 май 2011 г.

Близо 800 души посетиха Парк-музей „Владислав Варненчик” в “Нощта на музеите”.

Тази година Парк-музей “Владислав Варненчик” се включи за четвърти пореден път в инициативата по повод Международния ден на музеите.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха шлемът, мечът и ризницата, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка за спомен. Най-смели разбира се бяха децата, които мирно и кротко чакаха своя ред, за да проверят колко тежи рицарският меч.

Тъй като за 2011г. обединяващата музеите тема по целия свят беше „Музей и спомен: Предметите разказват вашата история” в Парк-музей „Владислав Варненчик” посетителите имаха възможността да видят и няколко непоказвани досега експоната, свързани с историята на институцията:

Подносът, на който е била поставена ножицата за прерязване на трикольорната лента при тържественото откриване на Мавзолея на 04.08.1935; серия от пет пощенски марки, издадени през 1935г., във връзка със същото събитие; както и документи на Председателя на Строителния комитет на Мавзолея- полковник Петър Димков.

Сред новите експонати бяха и два паметни медала, единият от които издаден през 1986г. по случай 600-та годишнина от коронацията на крал Владислав II Ягело, баща на Владислав Варненчик.

Отворени за посещения бяха всички зали на музея, както и мавзолея на Крал Владислав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар