четвъртък, 2 юли 2009 г.

ИЗЛОЖБА - ЯН ХУС

Какво интересно ще видите в Парк-музей “Владислав Варненчик”-Варна през лятото на 2009 г.?




Г-жа Емилия Петкова, Директор на музея, открива изложбата за Ян Хус


В годината на Чехия в град Варна Парк-музей „Владислав Варненчик” предоставя изложбената си зала на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство за изложба, посветена на националния герой на Чехия – златоустия проповедник, великия реформатор и изтъкнат мислител Ян Хус (1370(1) - 6.07.1415).

През 1402 г. Хус започва да проповядва във Витлеемския параклис в Прага. Декан на Теологическия факултет на Карловия университет, а по-късно и ректор; пише философски трактати и трудове в защита правата на чешкия народ, език и култура и срещу немската хегемония. Постепенно увлича последователи от всички социални слоеве и от църковно-религиозно, учението придобива политически, национален и революционен характер. Хусисткото движение обхваща цяла Чехия.

„Обичай правдата, бори се за правдата и умри за правдата!” – този свой девиз Ян Хус защитава с цената на своя живот и живота на много съмишленици и последователи.

От 2003 г. денят 6 юли, когато Ян Хус е изгорен на кладата, е обявен за национален празник на Чешката република.

Материалите за изложбата са предоставени от музея на Ян Хус и хуситското движение в град Табор, Чехия.

Откриване на изложбата на 2.07.2009 г. В 18.30 ч. в Парк-музей „Владислав Варненчик”. Заповядайте!















Доц. Трошев, Председател на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, благодари на домакина на изложбата - Парк-музей "Владислав Варненчик"







Посетители на изложбата




Няма коментари:

Публикуване на коментар